Blog

Ego – det sværeste at træne

Bænkpresser 200 kg. Intet problem. Pullups? Dem pumper jeg derudaf...men hvis du skal være helt ærlig, kan du så egentlig det? Dit ego ødelægger din progression!

Del:

Ego er vigtigt

Tag ikke fejl. Dit ego kan lede til rigtig store ting. Jeg vil faktisk påstå, at træning uden ego vil stagnere din udvikling. Men det handler om balance. Vi ser alt for ofte, at folk træner over deres formåen. Og hvorfor? For følelsen af succes! Det er altid fedt at opleve en progression i sin træning, men du gør dig selv en bjørnetjeneste, hvis det er på bekostning af din teknik.

Teknik, kvalitet og bevidsthed

De tekniske proportioner skal være dit fokuspunkt. Det handler om kvalitet og bevidsthed i det, du laver. Alle dine øvelser. Alle bevægelser. Forbereder du dig ordentligt inden øvelsen? Aktiverer du de korrekte muskler? Kompenserer du ved brug af andre muskler? Starter og slutter du bevægelsen korrekt?  Eller snyder du? Hopper du over hvor gærdet er lavest for at presse en ekstra gentagelse ind eller løfte tungere?

Viden er vejen frem

Ved du hvad du træner? Hvad formålet er med øvelserne du laver? Vil du udvikle størrelse? Styrke? Udholdenhed? Kondition?
På samme måde, som du følger en opskrift til at lave lækker mad, er det samme gældende for træning. Hvis du ikke forbereder dig og bruger de rigtige ingredienser i de rigtige proportioner, bliver retten ikke som ønsket. I træning skal der på samme måde være forberedelse, planlægning, timing og finish. Hvem gider være en hurtig sammenbikset kødsovs, når man kan være mama’s kødsovs, der tager dig direkte til Italien?

Den kloge krop

Din krop er klog, men du skal være klogere! Kroppen vælger automatisk den nemme løsning i en svær situation.
Hvis du f.eks. løfter for tungt eller din øvelse er for svær vil din krop pr. automatik kompensere ved at bruge de stærkeste muskler og evt. ændre i din bevægelse. Sidstnævnte kan især lede til skader, hvis ændringen i din bevægelse betyder en uhensigtsmæssig overbelastning i led eller muskler. Det er først når du har styr på teknikken og korrekt muskelrekruttering gennem bevidst træning, at du lærer din krop den optimale bevægelse.

Så hvad kan du gøre?

Check dit ego! De tre nemmeste (og vigtigste) ting du kan gøre er; gå ned i vægt, repetitioner eller find en nemmere version af den øvelse du vil lave/lære. Fedt du gerne vil lære at lave en pistol squat, men skal du bare op og ned på ét ben? Eller skal det også være teknisk pænt og kontrolleret? Samme princip i de tunge løft. Presser du kilo på for tallets skyld? Eller husker du at stoppe op, kigge dig selv i spejlet eller sparrer med en makker for at tjekke teknik og kontrol inden, under og efter løftet?

Regression og progression

Regression betyder at gøre en øvelse lettere. Progression at gøre en øvelse sværere. Dette gælder både ift. styrketræning med tilført vægt og kropsvægtsøvelser. I skillsbaserede øvelser, såsom håndstand, pullups, levers, planch osv., er denne tilgang ekstrem vigtigt, da det ikke blot er medhjælpende til gradvist at blive stærkere i de specifikke muskler påkrævet ”slut” øvelsen, men også for løbende at lære de tekniske proportioner, som er påkrævet for at nå en tilfredsstillende udførelse af den ønskede øvelse. Springer du trin over eller går for hurtigt frem bliver slutresultat suboptimalt eller progressionen mod det endelige mål langsommere. Princippet gør sig gældende i alle træningshenseender. Styrketræning, yoga, bodybuilding, Pilates, osv.

Søg om hjælp, hvis du er i tvivl

Har du ikke den nødvendige viden om korrekt udførsel af de specifikke bevægelser og øvelser, så find den underviser du føler inspirerer og skaber nysgerrighed og motivation hos dig. Der findes et hav af dygtige personlige trænere og coaches i Danmark.
Du er selvfølgelig altid velkommen til at skrive til os hvis du har spørgsmål.